diverse activiteiten in de desa tehuis verstandelijk gehandicapten te Yogya
overhandiging donatie ziekenhuis leven onder de autoweg weeshuis te Magelang Klik op de foto voor een vergroting.

Langdurende ondersteuning tehuizen

In Yogyakarta en omgeving geeft Stichting Pertolongan steun aan een tehuis voor verstandelijke gehandicapten:

- Ten Noorden van Yogyakarta is de inrichting Bina Remaja. Hier krijgen 105 gehandicapte kinderen en jong volwassenen begeleiding, waarvan er 35 intern verblijven. Op initiatief van Stichting Pertolongan is er een sociale werkplaats gebouwd. Resultaat: de bewoners worden geactiveerd en er is een mogelijkheid gecreëerd om wat inkomsten te vergaren.

Samenwerkingsprojecten met (Indonesische) vrijwilligersorganisaties

In Jakarta geeft Stichting Pertolongan ondersteuning aan project ‘Missile’, een Indonesische vrijwilligersorganisatie die educatieprojecten opzet voor kansarme kinderen en 'Stichting van Sjors', opgericht door een gedreven Nederlandse vrijwilliger.

Als voorbeeld beschrijven we hier de situatie in de wijk Pluit: gezinnen leven in hutjes van karton en plastic doek. Letterlijk onder de autoweg van het drukke Jakarta. De continue verkeersgeluiden en smog maken de omgeving nog meer mistroostig. Kinderen en volwassenen zoeken in het vuilnis, dat daar gedumpt wordt, naar bruikbare materialen.

Ruim tachtig kinderen krijgen iedere zondag educatie van vrijwilligers. Pertolongan heeft een geluidsinstallatie ter beschikking gesteld zodat de leerkrachten zich verstaanbaar kunnen maken. Resultaat: kinderen kunnen kennis maken met ‘school’, maar krijgen daarnaast aandacht en hoop op een betere toekomst.

Zie verder Projecten3