diverse activiteiten in de desa tehuis verstandelijk gehandicapten te Yogya
overhandiging donatie ziekenhuis leven onder de autoweg weeshuis te Magelang Klik op de foto voor een vergroting.

Ondersteuning individuele scholieren en studenten

In Yogyakarta en omgeving worden verschillende kansarme kinderen/jongeren ondersteund bij het volgen van hun schoolloopbaan. Het basisonderwijs in IndonesiŽ is gratis, maar het ontbreken van een uniform of schoolmaterialen kan voor ouders een reden zijn om hun kinderen niet naar school te laten gaan. Het volgen van middelbaar onderwijs of de universiteit is voor veel jongeren onbereikbaar. Veelbelovende studenten krijgen van Stichting Pertolongan financiŽle ondersteuning.

Als voorbeeld beschrijven we hier het succesvolle verhaal van de twintigjarige Joko. Joko, een zoon van een arme Betjakrijder, had niet de middelen om zijn studie voort te zetten. Stichting Pertolongan heeft Joko en zijn gezin jarenlang ondersteund en hem gestimuleerd om middelbaar onderwijs te volgen. Resultaat: inmiddels werkt Joko, gekleed in kostuum, als schoenverkoper in een chique winkelcentrum, kan Engelstalige klanten te woord staan en is nu zelf in staat zijn familie te ondersteunen.

Ontwikkelingsprojecten desa

Naast individuele of gezinshulp werkt Pertolongan aan projecten waarbij de levensstandaard van een hele desa door gerichte hulp kan stijgen. Zo is er een project te Bantul (Yogya), waar Indonesische leraren met hulp van Stichting Pertolonan een zaterdagschool ĎSekolah Bahasa Inggrisí hebben gesticht. Resultaat: een vast inkomen voor de docenten en gratis onderwijs en support voor kansarme kinderen.

Of een arme desa in Candran. Deze desa, met hoofdzakelijk landbouwers, is geholpen door Stichting Pertolongan door er een 'levend museum' van te maken. Stadskinderen uit Jakarta komen daar nu een dagje 'boeren', toeristen kunnen zelf tot hun knieŽn in het water van de rijstvelden staan. Oude tradities worden gevierd en uitgelegd. Resultaat: werk voor heel veel mensen in de desa, opwaardering van de landbouw en de Indonesische cultuur en educatie voor zowel internationale als nationale gasten.


Zie verder Projecten2